– Ett poeng bak skjema!

LTSCS-medlem og økonom Erik Watz er mannen bak den plausible modellen «Path to Survival», som til nå viser seg å være bemerkelsesverdig presis.

ANALYTIKEREN: Erik Watz, LTSCS-medlem nr. 59. (Foto: Privat)

Erik Watz jobber som Business Controller i Accenture, der han er assisterende finansdirektør i den nordiske avdelingen av det globale konsulentkonsernet.

Fra Norge, med base i Stockholm.

– Som Luton Town- og Vålerenga-supporter er jeg bedre på å håndtere mot- enn medgang, så euforien etter playoffinalen mot Coventry i mai var like uvant som herlig, forteller Watz og fortsetter:

– Sakte, men sikkert gikk det opp for meg at Town var blitt en Premier League-klubb og sesongen ville komme til å bli en kamp for å unngå nedrykk. Et nedrykk alle syntes å ta for gitt – før sesongen var startet.

Det var utgangspunktet til forretningsøkonomen, som stilte seg selv følgende spørsmål:

– Hva kreves egentlig for å holde seg i Premier League?

– Mer spesifikt, hvor mange poeng må oppnås for å overleve?

– Operasjonelt; hvordan kan jeg se om laget er på rett vei underveis?

Veien til målet

Erik Watz byr på en historisk gjennomgang av statistikk og fakta:

  • For å holde seg i Premier League må man plassere seg som nummer 17 eller bedre; legge tre klubber bak seg.
  • For å komme på 17. plass behøver man et sted mellom 36 og 38 poeng, basert på de seneste sesongene.
  • I de siste ti sesongene i Premier League har det 17.-plasserte laget oppnådd gjennomsnittlig 37,5 poeng. Kun Newcastle United har rykket ned med 37 poeng (2015/16) og kun Wigan Athletic med 36 poeng (2012/13).

– Med andre ord; kampen mot nedrykk er en kamp for å oppnå 37 poeng, konstaterer økonomen.

Progresjon underveis

Til enhver tid kan man se på tabellen hvorvidt man ligger over eller under «streken». Faktisk, men ikke nødvendigvis like reelt. Noen ganger kan tabellen nemlig «lyve».

– Tabellen «halter» hvis ikke alle har spilt like mange kamper. Så kan det være en viss forskjell på hvem man har møtt – og hvor. Realistisk sett skal det være vanskeligere å vinne poeng borte mot Manchester City enn hjemme mot Sheffield United, sier Erik Watz.

– Med det som utgangspunkt skapte jeg en enkel modell med en progresjonsplan mot 37 poeng, basert på motstanderne til Luton Town.

SKJEMA OG STATUS: Den hvite grafen viser veien til overlevelse. Den gule aktuell status. (Grafikk: Erik Watz & Thomas Møller)

Motstanderkategorisering

Han opprettet seks kampkategorier basert på to variabler:

1) De 19 motstanderne ble inndelt i kategoriene Topp 6, Midt 7 og Bunn 6, med den svenske avisen Aftonbladets tabelltips som kilde. For å bevare objektiviteten.

2) Hjemme- eller bortekamp

– Så skapte jeg en plausibel modell for antall seirer, uavgjorte og tap Luton Town kom til å oppnå i hver av kampkategoriene, forteller Watz.

Poengmodelleksempler

Han eksemplifiserer og forklarer videre:

  • 0 seirer, 1 uavgjort og 5 tap borte mot Topp 6
    = 1 poeng på 6 kamper (gjennomsnittlig 0,17 poeng pr. kamp)
  • 3 seirer, 1 uavgjort og 2 tap hjemme mot Bunn 6
    = 10 poeng på 6 kamper (gjennomsnittlig 1,70 poeng pr. kamp)

– Jeg plottet så antakelsen for poeng pr. kamp inn i terminlisten og genererte en enkel liten graf for å illustrere The Hatters’ «Path to Survival», utgreier Town-supporteren.

Etter hver ligakamp legger han resultatet (antall poeng) og genererer grafene som viser Luton Towns progresjon og kravet til overlevelsesplanen.

– Grafen ga meg liten eller ingen tro på overlevelse fram til jul, men nå er vi bare ett poeng bak skjema. Det gir håp, avslutter håpefulle Erik Watz optimistisk.

PS! Han understreker at den omtalte modellen er et hobbyprosjekt, og at mindre matematiske feil/avvik ikke er helt usannsynlig.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 10

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!