– Vi har lagt inn rekordhøye bud på mange spillere uten å få aksept, forteller klubbdirektør Gary Sweet.
LTSCS-kontingenten som overvar ligaåpningen på Kenilworth Road Stadium mandag kveld møtte spillere, ansatte, klubbformann David Wilkinson og klubbdirektør Gary Sweet.
Vi fikk også oppleve et eksklusivt møte med den irske landslagsledelsen, som gjestet Luton for å se en håndfull aktuelle spillere i kampaksjon.
Og vi guidet VGTVs «Spårtsklubben» til LTSCS-puben Bricklayers Arms, der de norske kjendisprofilene ble kastet ut i delutfordinger under sitt helgeopphold i England.
Siden sist sesong er Brickies-eierskapet overført fra Alison Taylor til Mariana «Maz» Brown, som gjennom sommermånedene virkelig har stått på. Selv om LTSCS-puben drives videre i samme ånd, er den blitt oppgradert på flere områder. Med nye tilbud og fasiliteter.
Luton Town fikk juling av gjestende Burnley, som vant 4-1 i ligaåpningen i EFL Championship. Med tre tenåringsdebutanter fra start. Uten mange etablerte. Med offside. Uten VAR. Med ballbesittelse. Uten sting.
Ellers fikk vi med egne øyne se at arbeidene på Power Court er i gang. Stor aktivitet med gravemaskiner på hele området, der det skal bygges nytt fotballstadion, hoteller, leiligheter, konsertscener og mye mer.
Lørdag gjestet en norsk Hatters-trio Hemel Hempstead for å overvære hjemmelagets ligaåpning mot Salisbury. Begge klubbene med flere linker til Luton Town. Og en eksentrisk klubbeier fra Irland med to gullringer på hver hånd!
Nedover på siden kan du lese mer om alle nevnte temaer, illustrert med et bredt utvalg bilder fra sist helg!
Takk til Lene Skogen, Lodve Haugland, Laila Wiig, Luton Town-supportere, Luton Town-ansatte, den irske landslagstreneren, styreformannen til Hemel Hempstead, videojournalistene fra VGTV og diverse tilfeldige forbipasserende for fotografering gjennom helgen!
Spillerkjøp og -salg
Luton Town FC har mistet de gode lånespillerne Albert Sambi Lokonga (fra Arsenal) og Issa Kaboré (fra Manchester City), avlastet en håndfull kontraktløse men trofaste tjenere – og solgt Ross Barkley (til Aston Villa), Ryan Giles (til Hull City) og John McAtee (til Bolton Wanderers).
Innkassert et sted mellom 11 og 12 millioner pund. Hentet Reuell Walters (fra Arsenal) og Shandon Baptiste (fra Brentford), men ikke betalt en eneste Pence for noen av dem.
Det murres over manglende forsterkninger og spillerkjøp blant deler av fansen. Ikke minst etter å ha blitt avkledd av Burnley i ligaåpningen.
– Ouch. We weren’t quite ready, sa styreformann David Wilkinson megetsigende til oss da vi traff han og kona inne på stadionet etter kampslutt.
Daglig leder og direktør Gary Sweet utdypet og forklarte:
– Jeg kan forsikre at vi har forsøkt, men ingen synes å ville ha pengene våre. Vi har lagt inn 4-5 bud på spillere som alle overgår den høyeste summen vi noensinne har betalt for en spiller.
– Hvis én ting 32 overgangsvinduer har lært meg, er det å ikke få panikk. Enhver signering er en langsiktig forpliktelse. Ikke bare for én eller to kamper. Euro 2024, risikoen for poengtrekk grunnet brudd på de økonomiske spillereglene og det faktum at klubber vet vi nyter godt av Premier League-pengene gjør overgangsmarkedet komplisert, fortalte han.
Og poengterer at Luton Town normalt gjør seg tidlig ferdig med spillerkjøpene, men at situasjonen tilsier det motsatte i gjeldende overgangsvindu.
«Spårtsklubben» på tur
Få dager etter at ligaprogrammet ble sluppet ble LTSCS kontaktet av VGTV, som hadde bestemt å sende «Spårtsklubben» til England og Luton for å utfordre stjernelaget av norske kjendisprofiler.
Det opprinnelige målet var å få Ida Fladen inn som en av hjemmelagets maskoter – uten at hun skulle få vite det før kort tid innen avspark. Vi forsøkte, men klubben var knallhard i håndhevelsen av aldersgrensen (7-12 år) for kampdagsmaskotene…
Når «Spårtsklubben» er på tur vet de ingenting om hva som skal skje. Bare hvor de skal reise. Oppgavene og utfordringene får de fortløpende på kort varsel.
Foruten Ida Fladen – en relativt kjent norsk profil som har vært programleder, gjør seg synlig på sosiale medier og markerer seg på mange fronter uten å hatt noen elitepreget idrettslig bakgrunn – består medlemmene av følgende profiler:
Mads Hansen: Mannen med André som sitt andre fornavn har spilt 246 fotballkamper for Mjøndalen og Fredrikstad i de to øverste norske divisjonene. Signert 12 scoringer. Legendarisk kjent for sitt Maradona-aktige raid fra egen banehalvdel mot Hønefoss i 2009. Etter fotballkarrieren har 40-åringen markert seg som en aktiv samfunnsdebattant, Twitter-profil, samt vært programleder for TV 2-seriene «Farmen» og «Forræder». Til og med klart å toppe VG-lista med låta «Sommerkroppen». Den har 33 millioner (!) avspillinger på Spotify, 4 millioner visninger på Youtube og ble kåret til årets låt under Spellemannprisen i 2018.
Erik Follestad: Tidligere landslagsspiller i ishockey (25 kamper for Norge). Ett ligagull med Frisk Asker og to med Vålerenga. Tre sluttspillsølv med nevnte klubber. Spilte i ishockey-VM i 2011. Bred erfaring fra TV-bransjen de siste årene. Deltok i «Iskrigerne» og «Skal vi Danse» i 2017, kjendisversjonen av «71 Grader Nord» i 2020 og «Kongen Befaler» i 2021. Påtroppende programleder for TV Norge-programmet «Sinnasnekker’n». Debuterte som skuespiller i Netflix-julefilmen «Så Var Det Jul Igjen» i 2023. Også Follestad kan skilte med en norsk hitlåt, i form av «Juletragedien» med Linni Meister i 2018. Den toppet Spotifys norske Topp 50 liste på lanseringsdagen og har pr. i dag flere enn 19 millioner avspillinger!
Jon Martin Henriksen: Programleder for «Spårtsklubben» siden 2016. Tidligere Premier League-reporter for TV 2. Manchester United-supporteren er også forfatter. I 2011 publiserte han boken «20 historier om Ole Gunnar Solskjær» sammen med medredaktør i Uniteds norske supporterklubb; Lars Morten Olsen. Jon Martin vant realityprogrammet «Forræder» med Marlene Stavrum i 2023. Tidligere deltaker i TV Norge-programmet «4-stjerners middag» og i «Kompani Lauritzen» på TV 2. Ingen vesentlig idrettskarriere å skilte med, men prøvde seg som fotballspiller mot et av Norges dårligste fotballag. For Sprint Jeløy 3. Mot Vannsjø/Svinndal. I 2018.
Standsmessige drakter
På kampdagen i Luton, mandag, inviterte vi stjernene i «Spårtsklubben» til LTSCS-puben Bricklayers Arms. Kvartetten, med to videojournalister, hadde tatt inn på hotellet Thistle Express midt i Luton sentrum. Der et par av oss også bodde gjennom helgen.
De norske kjendisene var jevnt over litt for sent ute til alle avtaler, så to av oss gikk ned til hotellet for å hente dem og geleide dem til puben. VGTV-sekstetten hadde planlagt å gå fra hotellet kl. 12:00. Vi måtte bare vente i ti minutter på at alle var klare i resepsjonen. Kjendisene ikledd norskdesignede drakter!
VJ-ene filmet møtet til Lene Skogen og Thomas Møller med «Spårtsklubben» på vei til puben via togstasjonen. Som alle i Luton på årets varmeste sommerdag (31 grader), trengte gjestene å erstatte væsketapet. Omsetningen var god på Bricklayers Arms. De lokale strømmet til i anledning ligaåpningen til Luton Town FC.
LTSCS-medlemmene fant tonen med VGTV-teamet, som også minglet med de lokale. Fikk sågar stagget sulten. Takket være serveringen til Ceylon Pantry i den oppgraderte bakgården til Brickies!
Utfordringen
To dager før vi møtte «Spårtsklubben» var det en potensiell tanke om å utfordre dem til å forsøke å kjøpe kampbillett utenfor Kenilworth Road Stadium. Billetter som ikke er tilgjengelige, fordi de alltid blir utsolgt straks de legges ut på det åpne markedet.
Nei. Utfordringen ble en annen. Erik, Ida, Jon Martin og Mads’ utfordringen viste seg å bli at de skulle agere som norske landslagssupportere i sine kledelig drakter. Synge den norske nasjonalsangen utenfor stadionet ved ankomst.
Hvordan det gikk vites ikke, men vi har fått vitnebeskrivelser fra andre om at «Spårtsklubben» ble lagt merke til på Kenilworth Road mandag kveld! Hva som faktisk fant sted må vi vente på til VGTV publiserer episoden. Det samme gjelder for teamets neste utfordringer i London, som var deres neste destinasjon i England.
Deres første utfordring under englandsoppholdet kom straks de landet på Gatwick mandag morgen: Leie bil og kjøre til Luton uten bruk av GPS. Med Ida bak rattet og gammeldags papirkart! De kom fram…!
Kampdagen
Ekstremvarme fra morgen til kveld. Forhåpninger, spenning og uvisshet. Manager Rob Edwards sjokkerte med tre tenåringsdebutanter i startoppstillingen. Etter den sosiale og evenementsfulle oppladningen på Brickies tok vi beina fatt med Kenillworth Road som destinasjon.
TV-bussene til Sky Sports’ produksjonsselskap var på plass, såvel som kampprogramselgere. Lange køer for alle som skulle hente ut bestilte kampbilletter. Enda lengre køer til mat- og drikkeutsalgene.
Inne på stadionet – på gressmatten – var TV-sendingen i gang. Tidligere Town-spiller Curtis Davies i fokus. Flomlys. Stemning. Kampstart.
Curtis Davies kunngjorde for øvrig at han la opp som spiller tidligere i år, etter 677 profesjonelle kamper for åtte forskjellige engelske ligaklubber. Han spilte også tre kamper for England U21, var på benken i to A-landskamper for Three Lions og fikk omsider sin A-landslagsdebut i oktober 2023. For Sierra Leone! Hjemlandet til faren.
Burnley, som vi ikke har klart å slå på de åtte foregående forsøkene, tok ledelsen i det sjette spilleminuttet. Josh Brownhill i tilsynelatende offsideposisjon ved mottak av ballen, satte ballen i mål mellom beina til Town-keeper Thomas Kaminski.
The Hatters dominerte ballbesittelsen uten å skape alt for mange farligheter. Gjestene doblet ledelsen mot slutten av førsteomgangen. Town reduserte ved Tahith Chong tidlig etter restarten, men selv med økt press og ballbesittelse så var det klasseforskjell i gjestenes favør.
Vi tapte 1-4. Historie. Portsmouth på Fratton Park kommende lørdag. Pompeys første hjemmekamp i Championship på 12 år. Ny stor utfordring!
Bricklayers Arms
Luton Town Supporters’ Club of Scandinavia har frekventert Bricklayers Arms Pub siden 1997, da LTSCS-gründer Lars Petter Luton Rønnestad oppdaget den lune vannhulen. Gradvis har vi bidratt til å spre ordet, slik at skandinaver såvel som italienere, nederlendere, amerikanere og Town-venner fra hele verden samles i High Town Road.
Alison Taylor var landlady gjennom nesten 30 år, fram til 1. juni 2024, da Mariana Brown overtok driften. «Maas», som hun kaller seg, har erfaring fra pubdrift og eier to bokhandlerier i byen. Den ene litt høyere oppe i pubgaten.
Fasaden er den samme, innredningen likeså. «Maz» har lagt ned et solid stykke arbeid med å utvide bakrommet til selve baren, slik at betjeningen kan lufte seg under åpent tak inne. Arealutvidelsen gir samtidig mye bedre plass til oppvaskmaskin og de mest omsatte lagervarene.
Ute i bakgården, der LTSCS gjennom to runder har bidratt med £2000 til investering i benker og grusdekke, har Mariana lagt tak over ca. 30 kvadratmeter. Hun har gjort avtale med den srilankiske restauranten Ceylon Pantry, som hver fredag kveld byr på servering av nystekt ris med kjøtt og kylling.
Stilen er videreført, men «Maas» har rukket å sette sitt preg på puben med flere nyansatte, flere bøker, nye skilt og hundevennlig uteplass, samt tak over deler av arealet. Kongen og Dronningen, som Alison begge har møtt og forgudet med pappfigurer i puben, er borte. Mariana Brown har ellers endret noe på utvalget av øl, men forsikrer at LTSCS-dekorasjonene og -kunstverkene skal forbli. Puuuhhh:-)
Hun har sågar takket ja til å administrere sesongkortene til de to av de seks skandinaviske eierne som forespurte!
Republic of Ireland
Etter kampen tok den norske LTSCS-sekstetten seg inn til John Moore Lounge, der sesongkorthavere har eksklusiv adgang. Vi møtte Town-spillerne Pelly Ruddock Mpanzu, Amari’i Bell og Mads Andersen og flere av deres familiemedlemmer og venner.
Loungen var ganske fullsatt. Plutselig utbrøt LTSCS-gründer Lars Petter Luton Rønnestad:
– E’kje han ei tidlegare Luton Town-spelar?
– Nei, nja, jo, kanskje. Det er jo noe kjent med det fjeset, men hvem er han? Alle satte vi hodene i bløt. Til Lodve Haugland kastet ut navnet John O’Shea.
– Jo, da. Det kan likne på ham, men hvorfor er han her? Så kom to Burnley-spillere inn. Og vår egen Chiedozie Ogbene. De er alle irske. O’Shea likeså.
Vi tok kontakt med han vi lurte på hvem var, som viste seg å være John O’Shea. Assistentmanager for det irske landslaget i fotball. Delte gode konversasjoner og skjønte fort at de to Burnley-spillerne i rommet var Dara O’Shea og Josh Cullen.
Men: At det var selveste landslagssjefen for Republic of Ireland; Heimir Hallgrimsson, som fotograferte oss sammen med sin mer kjente assistent – det gikk opp for oss først etter at vi hadde forlatt stadionet!
Eks-Hatters i Hemel
Med flyttingen av Luton Towns ligaåpning til mandag fikk flere av oss hele helgen til disposisjon. LTSCS-president Jan Halvard Aase, LTSCS-redaktør Thomas Møller og LTSCS’ norske butikksjef Lene Skogen valgte dermed å tilbringe lørdagen i Hemel Hempstead, der vi spanderte på oss en VIP-opplevelse gjennom National League South-kampen mellom Hemel Hempstead Town og Salisbury.
Ankom relativt standsmessig med innleid privatsjåfør tre timer før avspark. Tenkte å besøke gamlebyen, men valgte klubbhusets pub framfor en halvtimes gange hver vei. Ble ønsket velkommen av en snakkesalig, trivelig og lav krølltopp med hockeysveis og irsk aksent (*).
Lot oss fascinere av gjestfriheten fra samtlige ansatte, som på forhånd hadde fått med seg nyheten om de skandinaviske gjestene.
Kampen trakk 699 tilskuere og endte 2-2 etter at hjemmelaget kom tilbake fra 0-2 etter pausen. Tidligere Town-midtstopper Luke Wilkinson imponerte stort i Salisbury-forsvaret fram til han ble byttet ut kvarteret før slutt.
Tidligere Town-keeper Craig King, som ga seg på toppnivå etter sin åpenhjertelige kunngjøring om mentale utfordringer i 2017, voktet buret for hjemmelaget. Leverte flere gode redninger og én fantastisk. Bidro til opphentingen som resulterte i poeng på tabellen.
Hemel Hempstead Towns tidligere sovjetrussiske landslagskeeper Dmitri Kharine var keepertrener i Luton Town fra 2004 til 2013. Velkjent for de fleste, med sine 118 Premier League-kamper for Chelsea og 8 opptredener i Celtic-drakt.
(*) Den eksentriske krølltoppen omtalt ovenfor viste seg å være selveste styreformannen i Hemel Hempstead Town FC! Dave Boggins reiste fra familien sin i Irland til England for 29 år siden. Startet business-karrieren i Luton, der han drev to puber. Fant deretter veien til Hemel Hempstead i nabofylket Hertfordshire, der han overtok eierskapet i fotballklubben og fem av byens puber. Altmuligmannen Boggins var overalt på kampdagen. Først på plass. Inntok rollene som parkeringsvakt, sikkerhetsvakt, kokk for VIP-gjestene og inspirerende leder for alle ansatte.
PS! Steve Claridge, spissen som ga ut bok om sine gamblingproblemer og ble Luton Town-legende i løpet av bare to sesonger i klubben, var manager i Salisbury fram til 2022!
Nytt stadion på Power Court
Luton Town FC har gjennom 40 år lansert planer for nytt stadion. Både med og uten Formel-1-bane (!) i under og rundt. Både utenfor og i veien for innflyvningen til Luton Airport. Dagens eierskap, Luton Town 2020 Limited, klarte omsider å presentere gjennomtenkt plan og få byggetillatelse for fem år siden.
Midt i hjertet av Luton!
Etter flere års forsinkelser grunnet «Brexit», viruspandemien og diverse andre forhold er klubben omsider i gang med gravearbeidene på den tidligere kraftstasjonstomten som kalles Power Court. Der ligger det mange ulumskheter i grunnen, i tillegg til at en stor kraftforsyningsenhet må flyttes.
Den opprinnelige planen var å bygge stadionet over flere faser og gradvis øke tilskuerkapasiteten fra 17 500 til 22 500. Utsettelsesårsakene har medført en kostnadsøkning på nærmere 100 prosent (!), men takket være Premier League-deltakelsen har prosjektets primus motor Gary Sweet og klubbens medeiere i samarbeid med med kommunen hoppet over flere delplaner slik at Luton Town FCs nye hjem skal oppføres med en kapasitet på 25 000 tilskuere.
Selv om størrelsen på fotballstadionet er under halvparten av Tottenham Hotspurs nye anlegg i London, så er totalprosjektet mye større!
Vi visste at det omfatter hoteller og leiligheter med hundrevis av rom, restauranter, konsertscene og sosiale friområder – men den enorme dimensjonen av tomtearealet som var gjenstand for utgraving sist helg gjorde virkelig inntrykk.
Alle som er kjent i byen vet at kjøpesenteret Luton Point (tidligere The Arndale Center og The Mall) dominerer bybildet arealmessig. Luton Town FCs oppføringer overgår det. Byen kommer til å totalforvandles. Innen 2028 eller 2029.
Power Court er navnet på tomtearealet. Hva klubbens nye stadion vil hete er uvisst, men det blir stort og storslått!