Sheffield United – Luton Town

Lørdag klokken 16:00 skandinavisk tid møter Luton Town Sheffield United på Bramall Lane.

På lørdag drar altså Luton Town til Sheffield for å måle krefter mot fjorårets Premier League rival, Sheffield United. Sheffield United har imponert så langt denne sesongen, og har ennå ikke tapt i årets Championship.

Opprykksjagende, og en av favorittene til å vinne ligatittelen i årets Championship, Sheffield United, er det første laget i en utfordrende periode med sterke motstandere for Luton Town. Etter landslagspausen venter årets første derbykamp når Watford kommer på besøk. Deretter kommer dagens ligaleder Sunderland på besøk, før Coventry og West Bromwich står for tur. 

Byen Sheffield 

Byen Sheffield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent fem mil sør for Leeds. Historisk er Sheffield kjent for sin stålindustri, mens det i dag er økonomi og finans som dominerer arbeidsmarkedet i Sheffield. Med sine drøye 563 000 innbyggere, er Sheffield den niende største byen i England. Selve storbykommunen Sheffield, har drøye 1,5 millioner innbyggere.

Sheffield United FC 

Sheffield United ble stiftet i 1889 som en avlegger av Sheffield United Cricket Club, og ble valgt inn i The Football League i 1892.

Sheffield Uniteds historie 

Allerede I 1897/98 sesongen vant klubben deres første «major trophy», da de ble ligamestere på øverste nivå. Deretter vant de FA-cupen i 1899, 1902, 1915 og 1925, som også er klubbens siste «major trophy».

Sheffield United er en av fire klubber som har spilt på alle de fire øverste nivåene i det engelske fotballsystemet, og som har blitt seriemestere på alle fire nivåene. Luton mangler å vinne Premier League, så er de også medlem av dette «selskapet».

I tiden 1892 til 1979, spilte Sheffield United sammenhengende på nivå en og to. I 1979 havnet Sheffield United tredjesist på nivå to (Second Division), og rykket ned til nivå tre (Third Division). Elendigheten fortsatte, og i 1982 havnet klubben nest sist i Third Division, og rykket for første og eneste gang ned til nivå fire (Fourth Division). Sheffield United rykket direkte opp igjen til nivå tre.

Sheffield United spilte sammenhengende på nivå en og to fra 1989 til 2011, hvor fem av disse sesongene var på øverste nivå. Blant annet spilte Sheffield United i Premier Leagues første sesong i 1992/93, og var også det første laget som scoret mål i Premier League. Sheffield Uniteds Brian Deane, scoret 1-0 målet på Bramell Lane mot Manchester United. En kamp som Sheffield United vant 2-1 mot klubben som til slutt skulle bli de første vinnerne av Premier League.

Perioden 2011 til 2017 spilte Sheffield United i Legeue One, som også er den lengste perioden til Sheffield United hvor de ikke har spilt på de to øverste liganivåene. Første sesong i League One var dessuten av det virkelig bitre slaget, da Sheffield United havnet på tredje plass, tre poeng bak byrival Sheffield Wednesday. Og enda bitrere, etter å ha spilt målløst i 120 minutter, tapte Sheffield United Play-off finalen 7-8 på straffespark mot Huddersfield.

I september 2013 kjøpte prins Abdullah av kongehuset i Saudi Arabia, 50% av aksjene til Sheffield United og proklamerte også at Sheffield United skulle spille i Premier League så fort som mulig, og aller helst innen fem år. Prinsen spyttet også inn en del frisk kapital, ansatte Chris Wilder som manager, men måtte vente helt til 2017 før Sheffield United rykket opp til The Championship. I mellomtiden hadde Sheffield United spilt seg frem til semi-finalen i FA-cupen i 2014, hvor de tapte for Hull City, samt i ligacupen sesongen etter, hvor Tottenham ble for sterke.

I første sesong i The Championship, havnet Sheffield United på tiende plass, mens de året etter sikret direkte opprykk til Premier League ved å bli nummer to, tolv år etter at de sist spilte på øverste liganivå i det engelske fotballhierarkiet.

Til tross for opprykk, var det en del uro i kulissene på Bramell Lane. I et par år hadde det pågått en rettstvist mellom prins Abdullah og den andre eieren, Kevin McCabe, da begge partene ønsket å kjøpe ut den andre eieren. Saken havnet i retten, og i september 2019 besluttet høyesterett at McCabe måtte selge sine aksjer til Prins Abdullah, som dermed satt med 100% av aksjene i Sheffield United.

Til tross for uroen, klarte Chris Wilders menn å kapre en imponerende niende plass i sin første sesong i Premier League. Derimot, sesongen etter var det slutt, og etter fem år som manager måtte Wilder forlate klubben som han elsket. Klubbledelsen så ingen annen utvei enn å løse Wilder fra sin kontrakt, ettersom Sheffield United kun hadde vunnet en kamp på atten forsøk. Paul Heckingbottom fullførte sesongen som «care-taker», og havnet desidert sist med 23 poeng (totalt 7 seiere), 16 poeng bak Burnley som havnet på 17.plass. I mai 2021 ble den tidligere Fulham manageren, Slavisa Jokanovic, ansatt som klubbens manager, men fikk sparken den 25.november. Igjen ble Paul Heckingbottom ansatt som manager, men denne gangen med en fire-års kontrakt.

Heckingbottom og Sheffield United avsluttet 2021/22 sesongen på femte plass, med lik poengsum som Luton Town som havnet på sjette plass, men med ti mål bedre målforskjell enn The Hatters. Det ble til slutt 13 poeng opp til Bournemouth som havnet på andre plass. I play-off semi-finalen tapte til slutt Sheffield United 2-3 på straffer for Nottingham Forest, etter at det sto 3-3 etter at to kamper var spilt.

Som vi husker, ble 2022/23-sesongen en jubelsesong for Sheffield United, da de havnet på andre plass, 11 poeng foran The Hatters som havnet på tredje plass. Allikevel var det ti poeng opp til Burnley som ble ligamestere.

Den 5. desember i fjor var det slutt for Paul Heckingbottom etter en nokså svak sesongstart, og inn portene kom «gammel kjærlighet», ettersom Chris Wilder fikk en ny sjanse som Sheffield Uniteds manager.

Som de fleste husker så avsluttet Sheffield United i våres på siste plass i Premier League med sine 16 poeng, 16 poeng bak Nottingham Forest som havnet på 17. plass. The Hatters avsluttet ti poeng bedre enn United, og på en 18. plass.

Trukket to poeng

Allerede i april var det klart at Sheffield United ville bli trukket to poeng foran årets sesong i The Championship. Straffen, som er ilagt av The Football League, kommer av at Sheffield United var sent ute med betalinger til andre klubber i sesongen 2022-23. I tillegg til to poengs trekk er et trekk på ytterligere to poeng gjort betinget, som aktiveres dersom Sheffield United overskrider betalingsfrist ved spillerovergang eller lignende i minst fem dager. Sheffield United har til sammen overskredet betalingsfrister med over 550 dager. Sheffield United har meldt at klubben aksepterer straffen selv om alle betalinger nå er utført.

Rivalisering 

Hovedrivalen til Sheffield United er Sheffield Wednesday. Kampene mellom disse to lagene kalles for «The Steel City Derby», og har blitt spilt 131 ganger. Første derby ble spilt i 1890, hvor Wednesday vant 2–1. Sheffield United har vunnet derbyet 46 ganger, 43 ganger har det endt uavgjort, mens Wednesday har vunnet 42 ganger.

Siste møte mellom Sheffield United og Sheffield Wednesday ble spilt i mars 2019 på Hillsborough, hvor kampen endte 0-0. Etter endt sesong i 2019, rykket Sheffield United opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass i The Championship. Sheffield Wednesday rykket ned til League One etter 2020/21 sesongen, men rykket opp igjen til The Championship etter fjorårets sesong.

Bramall Lane 

«The Blades», som er kallenavnet til Sheffield United, henspiller på byens stålproduksjon, og spiller hjemmekampene sine på Bramall Lane. Sheffield United har spilt på Bramall Lane siden klubben ble etablert, og har i dag en kapasitet på 32 702 tilskuere. Banen ble først åpnet den 30. april i 1855, men som en cricketbane. Den første fotballkampen ble spilt 29.desember i 1862, mellom Sheffield FC og Hallam FC. Kampen ble spilt for å samle inn til et veldedighetsformål, og endte 0-0. Tilskuerrekorden på 68 287 tilskuere, stammer fra en femterunde kamp i FA-cupen mot Leeds som ble spilt i 1936.

Verdens eldste fotballklubb

Sheffield er ikke bare kjent for å ha de to rivaliserende klubbene Sheffield United og Sheffield Wednesday. Byen er også kjent for å ha verdens eldste fotballklubb, som fortsatt eksisterer og spiller ligafotball, nemlig Sheffield FC. Klubben ble etablert 24.oktober 1857, og spiller i dag i Northern Premier League Division One East, som utgjør nivå åtte i det engelske ligasystemet. Ved å søke opp “The Oldest Club In The World: Sheffield FC” på Youtube, vil man finne en hyggelig liten video om klubben, som i 2007 feiret sitt 150 års jubileum. Selveste Pelé og den gang FIFA president Sepp Blatter, besøkte klubben i forbindelse med klubbens jubileumsarrangementer. Blant annet ble det arrangert «anniversary celebration matches» på Bramall Lane mot Inter og Ajax. Sheffield FC var også en av klubbene som var med å danne «The Sheffield Rules», som var et utgangspunkt til regelsett for hvordan fotball skal spilles, slik vi kjenner fotballen i dag.

H2H 

Luton Town og Sheffield United har møtt hverandre 48 ganger, hvor Sheffield United har vunnet 20 ganger. Luton Town har vunnet 17 ganger, mens lagene har spilt uavgjort ved 11 anledninger.

Sist lagene møttes var den 10 februar i vinter på The Kenny, hvor United vant 3-1. United scoret først to scoringer i løpet av seks minutter i første omgang, ført Carlton Morris reduserte til 1-2 i det 52. minutt. United satte inn sitt tredje mål i det 72. minutt. Kampen var forøvrig forrige sesongs supportermatch.

Motsatt oppgjør ble spilt på selveste Boxing Day hvor The Hatters vant den høydramatiske kampen på Bramell Lane, 3-2. The Hatters tok ledelsen ved Alfie Doughty i det 17. minutt, før Sheffield United snudde kampen i løpet av åtte minutter halvveis ut i andre omgang. Derimot viste Rob Edwards menn stor moral, og superinnbytter Carlton Morris var nestsist på begge scoringene som Sheffield United satte i eget mål.

Det blir stort sett alltid mål når lagene møtes, selv om det ble historiens andre målløse oppgjør mellom lagene når Sheffield United gjestet Kenilworth Road i august 2021. Det forrige målløse oppgjøret mellom lagene fant sted på Kenilworth Road i september 1950.

I mars 2023 vant The Hatters 1-0 over United på Bramell Lane. Dette var den første seieren over Sheffield United siden januar 1996, hvor Luton Town vant 1-0 på Kenilworth Road i en League Division 1 kamp (nivå to) hvor Guentchev scoret målet til The Hatters.  Luton Town havnet sist i ligaen i 1996, og rykket ned til nivå tre.

Luton Town har besøkt Bramell Lane ved 25 anledninger. 13 ganger har det endt med hjemmeseier til Sheffield United, seks ganger har det endt uavgjort, mens det seks ganger har endt med seier til The Hatters.

Totalt har Sheffield United besøkt The Kenny 22 ganger, hvor det ti ganger har endt med hjemmeseier, mens det fem ganger har endt uavgjort. Seks ganger har det endt med borteseier.

Sist The Hatters klart et back to back win over Sheffield United på en og samme sesong, var i 1976/77 sesongen.

Sheffield Uniteds form 

På onsdag vant Sheffield United 1-0 over Swansea på Bramell Lane, og har med det ennå ikke tapt i årets Championship. Foruten å ha spilt åtte ligakamper uten å tape denne sesongen, har Sheffield United nå spilt fem kamper på rad med clean sheet.

United startet sesongen med å vinne 2-0 på Deepdale Stadium. Uken etter ble det poengdeling mot QPR på Bramell Lane ettersom kampen endte 2-2. Den 24. august besøkte United Carrow Road og Norwich, hvor det andre kamp på rad ble poengdeling da kampen endte 1-1. I siste kamp før landslagspausen, fikk Sheffield United besøk av Watford, hvor hjemmelaget vant 1-0.

Første kamp etter landslagspausen dro United til Hull og The MKM Stadium, hvor det ble 2-0 seier til United. Uken etter fikk Sheffield United besøk av Derby, hvor hjemmelaget vant 1-0. Forrige lørdag dro Sheffield United til Portsmouth hvor Chris Wilders menn spilte målløst og dro hjem med et poeng. På onsdag ble det som nevnt 1-0 seier over Swansea.

Det plasserer Sheffield United på en tredje plass med sine 16 poeng og en målforskjell på 10-3. Det er to poeng opp til ligaleder Sunderland, mens det er to poeng ned til Middlesbrough på syvende plass. The Hatters ligger åtte poeng bak United. På hjemmebane har United vunnet tre kamper og spilt en uavgjort. United er også det laget som har sluppet inn minst mål i årets Championship.

I Ligacupens første runde vant Sheffield United 4-2 over Wrexham på Bramell Lane, mens de tapte 0-1 for Barnsley på Oakwell i andre runde. 

Luton Towns Form 

På tirsdag ledet Luton Town 2-0 etter scoringer av Jordan Clark og Thomas Krauss. Dessverre klarte ikke Town å holde på ledelsen, og United scoret to ganger slik at sluttresultatet til slutt ble 2-2.

The Hatters startet som kjent Championship-tilværelsen på verst mulig måte, da de tapte seriepremieren mot Burnley på The Kenny, hele 1-4. Tahith Chong scoret Luton Towns 1-2 redusering.

Helgen etter ble Luton Town redusert til ti mann etter en halv-times spill mot Portsmouth, og klarte et poeng etter at kampen endte med at ingen av lagene klarte å score mål. Dermed kunne Kaminski og Shea notere seg for sesongens første clean sheet. Et clean sheet de må dele ettersom Kaminski fikk rødt kortet.

Deretter dro Luton Town til Preston og Deepdale Stadium og tapte 0-1, et resultat som var mot spillets gang. Fredagen etter, for fem uker uker siden, fikk Luton Town besøk av Queens Park Rangers (QPR), hvor The Hatters tok ledelsen i det 18. minutt ved at QPRs Jimmy Dunne satte ballen i eget mål. Derimot snudde QPR kampen i løpet av fire minutter midtveis i andre omgang, og vant 2-1.

For tre uker siden vant The Hatters 1-0 over Millwall på The Den etter scoring av Teden Mengi, og sesongens andre Clean sheet var et faktum. Forrige lørdag ble det 2-1 seier over Sheffield Wednesday på The Kenny, hvor Carlton Morris scoret begge målene til The Hatters.

Forrige fredag tapte Luton Town 1-3 for Plymouth på deres hjemmebane Home Park. Victor Moses reduserte til 1-2 for The Hatters i andre omgang, og scoret dermed sitt første mål for Luton Town. På tirsdag ble det som kjent poengdeling, ettersom det ble 2-2 mot Oxford.

Av fire hjemmekamper så langt denne sesongen, har The Hatters kun vunnet en kamp, spilt en uavgjort og tapt to. The Hatters har spilt 4 bortekamper, hvor de har vunnet en kamp, og spilt en kamp uavgjort. De to siste bortekampene har The Hatters tapt.

Det plasserer The Hatters på 20. plass i The Championship med sine åtte poeng, som er like mange poeng som Millwall, Coventry, Plymouth, Sheffield Wednesday og Preston North end. Det er et poeng ned til QPR som ligger på 22. plass.

Skandinavere i Sheffield United 

Nordmenn: Sander Berge, Jan Åge Fjørtoft, Jostein Flo, Anders Jacobsen, Kristoffer Løkberg, Roger Nilsen, Bjørn Helge Riise, Erik Tønne.

Svensker: Lee Baxter, Robin Olsen, Jonas Wirmola, 

Dansker: Dan Petersen, William Osula.

Friendly faces

Følgende spillere har hatt en tilknytting til begge klubbene, og har hatt en spesiell rolle for en av klubbene, eller begge: Peter Anderson, Alex Baptiste, Billy Barnes, Alan Birchenall, Billy Boyd, Cameron Carter-Vickers, Paul Connolly, Martin Cranie, Mervyn Day, Andy Dibble, Luke Freeman, Paul Furlong, Jack Gibson. Don Givens, Harry Gooney, Ryan Hall, Bob Hatton, Don Hutchison, Chris Kamara, Rhys Norrington-Davies (nåværende United, utlånt til Luton Town 2020/21), Paul Peschisolido, Jesse Pye, Bruce Rioch, Matthew Spring og Imre Vàradi.

Skadde spillere og suspensjoner 

På fredagens pressekonferanse kunne Rob Edwards meddele at Shandon Baptiste er skadefri og vil være aktuell for lørdagens kamp mot The Blades. Derimot må Edwards klare seg uten Liam Walsh, som fikk rødt kort allerede etter 36 sekunder etter at han ble byttet inn i andre omgang mot Oxford. Angivelig er dette det raskeste røde kort en Luton Town spiller noen gang har fått.

Lørdagens kamp kommer for raskt for angrepsduoen Carlton Morris og Tahith Chong, og må derfor bruke landslagspausen for å bli spilleklare igjen, noe også Daiki Hashioka må gjøre. Amari’i Bell er fortsatt å anse som langtidsskadd.

Gledelig er det at Tom Krauss er klar til kampen mot Sheffield United, da mange spekulerte i at han var blitt skadet i kampen mot Oxford. Derimot kunne Rob Edwards meddele at Krauss rett og slett var utslitt og måtte byttes.

On this date 

Sist The Hatters spilte kamp den 5. oktober, var i 2019 hvor The Hatters tapte 0-2 for Derby på Pride Park Stadium i en Championshipkamp.

Siste seier den 5. oktober kom i 2013 på The Kenny, hvor Luton Town slo FC Halifax Town i Conference League. Luton Town vant kampen 4-3 hvor Luke Guttridge, Paul Benson, Andre Gray og Alex Wall scoret målene for hjemmelaget. 

Toppscorerne og mållstatistikk

Både Jordan Clark og Thomas Krauss scoret sine første ligamål for Luton Town denne sesongen, når de scoret hvert sitt mål mot Oxford United på tirsdag. Krauss, som også scoret sitt første mål for The Hatters noensinne, var også mannen som var nestsist på ballen som Clark omsatte i mål. Jacob Brown var nest sist på Krauss sitt mål.

Victor Moses scoret sitt første mål for Luton Town forrige fredag, når han reduserte til 1-2 mot Plymouth. Carlton Morris scoret to mål når Luton Town vant 2-1 over Sheffield Wednesday, og er med det klubbens toppscorer med sine to ligamål. Tahith Chong og Teden Mengi har også scoret et ligamål hver for Luton Town denne sesongen.

Alfie Doughty har to målgivende pasninger, mens Mark McGuinnes, Liam Walsh, Jacob Brown og Thomas Krauss har en målgivende pasning hver.

The Hatters har scoret fem mål i åpent spill, mens et mål er scoret som selvmål. Et mål er scoret på dødball, mens et mål er scoret på straffespark. The Hatters har sluppet inn ti ligamål i åpent spill. To ligamål er kontret inn, mens et ligamål er sluppet inn på dødball.

Av 13 innslupne ligamål, er åtte av disse (62%) sluppet inn i andre omgang. Luton Town scorer 1,00 ligamål per kamp, men slipper inn 1, 63 ligamål per kamp. I snitt scores det totalt 2,63 ligamål per kamp hvor The Hatters spiller.

For Sheffield United er det Gustavo Hamer som er lagets toppscorer med sine fire ligamål. Ollie Arblaster har scoret to ligamål, mens Sam McCallum og Kieffer Moore har scoret et mål hver.

Andre Brooks og Callum O´Hare har to målgivende pasninger hver denne sesongen, mens Gustavo Hamer også har et målpoeng med sin ene målgivende pasning.

Sheffield United har scoret fire ligamål i åpent spill, mens de også har kontret inn tre ligamål. To ganger har motstanderen satt ballen i eget nett, mens United også har scoret et ligamål på dødball. To av sine tre innslupne ligamål har Sheffield United sluppet inn i åpent spill, mens et ligamål er sluppet inn på dødball.

Nice to know, need to know

Fjorårets Premier League sesong var mer eller mindre et stort mareritt for Sheffield United. Bedre ble det ikke når Sheffield United den 11. mai tapte 0-1 for Everton hvor målet til Everton ble det 101. innslupne målet for sesongen. Med det satte Sheffield United en negativ Premier League rekord, da Sheffield United ble det laget som har sluppet inn flest ligamål på en sesong i Premier League. Dessverre ble rekorden enda litt større, ettersom Sheffield United tapte 0-3 for Tottenham i den aller siste ligarunden slik at United avsluttet rekordsesongen med 104 innslupne mål. Den forrige rekorden hadde Swindon Town med 100 ligamål, en rekord de satte i 1993/94 sesongen.

United tangerte også den negative målforskjellen til Derby County fra 2007/08 sesongen på -69, men satte ny Premier League rekord for innslupne ligamål på hjemmebane med 57 innslupne mål.

Town Tipset 

Kun en person, nærmere bestemt Kjell Hansen, hadde tippet at det skulle ende uavgjort mellom Luton Town og Oxford United. Derimot hadde Hansen tippet at kampen skulle ende målløst og ble derfor premiert med tre poeng.

Topp fem er derfor uforandret og er som følger: 1. Thomas Møller 16 poeng, 2. Margelyn Bjelland 14 poeng, 3. Per Magnus Holm 13 poeng, 4. Harald Nesheim 13 poeng, 5. Andreas Stenslund 13 poeng. Kjell Hansen krabbet opp til syvende plass med 12 poeng. 

LTFC+ og VIAPLAY 

Lørdagens kamp mot Sheffield United blir ikke produsert av SKY og blir derfor ikke sendt på VIAPLAY plattformen. Derimot kan kampen streames med livebilder og radiostream fra LTFC+, hvor Simon Pitts kommenterer som vanlig. Video og audiopass kan kjøpes fra Luton Town sine nettsider. 

Kan Luton Town bli det første laget som tar tre poeng fra Sheffield United denne sesongen? Svaret får du på lørdag kl 1600 skandinavisk tid, hvor Luton Town har fått tildelt 2 017 billetter til lørdagens bortekamp!  

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!