Lørdag ettermiddag får Luton besøk av opprykksjagende Swansea City, som spilte i Premier League så sent som for to sesonger siden.
Det bor ca 245 000 innbyggere i kystbyen Swansea, som ligger i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den walisiske hovedstaden Cardiff. Man mener at navnet Swansea kommer fra norrøn «Sveinsey» («Sveins øy»), og ble innført i perioden da vikinger plyndret kysten av Wales. Byen fikk status som city så sent som i 1969, i forbindelse med innsettelsen av prins Charles som fyrste av Wales.
Utenfor byen er det fine strender og vakkert kystlandskap, og den tidligere fiskerlandsbyen Mumbles (også kjent som Oystermouth) har blitt et turiststed med flere gode restauranter. Mumbles betyr forøvrig mumler på norsk.
De fleste bygninger i sentrum er moderne, da Swansea ble bombet flere ganger under andre verdenskrig. Swansea var spesielt utsatt for tyske flybombeangrep, ettersom byen hadde en viktig havn for anløp av viktige forsyninger til britisk krigsmateriell. Byen hadde også en viktig rolle med sin krigsindustri. Spesielt omtalt er «Swansea Blitz», hvor tyskerne bombet byen mer eller mindre konstant i tre dager mellom den 19. til den 21. februar i 1941.
Swansea som fotballklubb ble stiftet i 1912 som Swansea Town, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Swansea Town skiftet navn til Swansea City i 1969, ettersom byen Swansea ble oppgradert til city.
Frem til midten av sytti tallet, vekslet Swansea mellom å spille på nivå fire til nivå to i det engelske ligasystemet. I 1977/78 sesongen ansatte Swansea den tidligere Liverpool spilleren John Toshack, som i en alder av 28 år ble den yngste manageren i The Football League. Toshacks asistent, Harry Griffiths, hadde bygget opp laget, men trakk seg som manager da han mente han ikke hadde kvalitetene til å føre Swansea enda høyere i ligasystemet.
1977/78 sesongen endte dramatisk for Swansea, ettersom assistent Griffiths døde av hjerteinfarkt like før opprykket til Division Three var sikret. Swansea ble til slutt nummer tre og rykket opp til Diviosion Three. Påfølgende sesong ble ikke noe dårligere, og Swansea rykket direkte opp til Divivion Two, en divisjon som Swansea ikke hadde spilt i på fjorten år. Den spillende manageren Thosack sikret opprykket ved at han kom inn fra benken og scoret vinnermålet mot Chesterfield.
Første sesong i Division Two, endte Swansea på 12. plass. Derimot ble sesongen 1980/81 suksessfull igjen, ettersom Swansea ble nummer tre og rykket opp til øverste nivå (Division One) for første gang i klubbens historie. Swansea hadde dermed klart kunststykket å rykke opp fra fjerde nivå til øverste nivå på fire år, som også er rekord. En rekord de deler med den tidligere klubben FC Wimbledon.
Første sesong i Division One holdt på å bli en kjempesuksess, ettersom Swansea lenge lå ann til å bli ligamestere allerede første sesong. Derimot ble Swansea rammet av skader på nøkkelspillere mot slutten av sesongen, og klubben avsluttet sesongen på sjette plass. Denne sjette plassen er klubbens beste ligaplassering noensinne.
Neste sesong ble ingen suksess for Swansea, og klubben rykket ned til Division Two. Klubben hadde også store økonomiske problemer, ettersom Thosack hadde brukt mye penger på å hente klassespillere til klubben. Det skulle vise seg at sesongen etter også skulle bli fryktelig vanskelig for Swansea, da de rykket direkte ned til Division Three. Dessuten fikk Thosack sparken i mars 1984.
Første sesong i Division Three, 1984/85 sesongen, overlevde Swansea med et nødskrik, ettersom Swansea ble nummer 20. 1985/86 sesongen ble derimot fryktelig tung, og Swansea havnet desidert sist og rykket ned til Division Four. Dermed klarte Swansea kunststykket å også rykke ned fra øverste nivå til fjerde nivå på fire sesonger.
Fra 1984/85 sesongen til 2007/08 sesongen, spilte Swansea på nivå tre og nivå fire. Midt i sesongen 2006/07 sesongen, ble Roberto Martinez ansatt som klubbens manager, og som sin assistent manager ansatte han Graeme Jones. I sesongen 2007/08 ledet Martinez klubben til ligamesterskap i League One, og klubben var endelig klar for spill på nivå to (Championship) for første gang siden 1983/84 sesongen.
I juni 2009 forlot Martinez og Jones Swansea, og tok over ansvaret i Wigan. Portugiseren Paulo Sousa tok over jobben etter Martinez, men tok over Leicester i juli 2010. Sousa ble erstattet av den nord-irske manageren Brendan Rodgers. Allerede i sin første sesong, 2010/11 sesongen, ledet han Swansea til en tredje plass i Championship. I semi-finalen i Play-off ble Nottingham Forest slått 3-1 sammenlagt, mens Reading ble slåt 4-2 i Play-off finalen på Wembley. Dermed var Swansea klar for spill i Premier League for første gang i klubbens historie, men øverste nivå for andre gang. Swansea ble også det første Walisiske laget til å spille på øverste nivå, etter at Division One ble «døpt» til Premier League.
I juni 2012 forlot Rodgers Swansea for å bli manager i Liverpool, og ble erstattet av danske Michael Laudrup. I februar 2013 vant Swansea deres eneste Major Trophy, ettersom Swansea vant ligacupfinalen over Bradford. Swansea vant 5-0, som også er den største seiersmarginen noensinne i en Ligacupfinale, og ble med det det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet en ligacupfinale i England. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA-cupen.
Ved å vinne ligacupfinalen, kvalifiserte Swansea seg for Europaleague for første gang i klubbens historie. Swansea kom seg igjennom gruppespillet med å bli nummer to i gruppe A, men ble slått ut i første utslagsrunde av Napoli, som Napoli vant 3-1 sammenlagt. Frem til 1995 fikk lag som spilte i The Football League, delta i den Walisiske cupen. Som Walisiske cupvinnere ti ganger, har derfor Swansea deltatt syv ganger i UEFA Cup Winners Cup, men aldri kommet lengre enn til andre runde.
Swansea rykket ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen, etter å ha blitt nummer 18. I fjor ble Swansea nummer ti i Championship.
Foruten Ligacup trofeet fra 2013, har Swansea vunnet The Football League Trophy ved to anledninger. Første gang var i 1994, mens de også vant i 2006.
Swansea og erkerivalene Cardiff City FC, er de eneste walisiske klubbene som har spilt fotball på det øverste nivået i England. Kampene mellom Swansea og Cardiff kalles The South Wales derbies, og er et av de mest intense derbyene på «balløya». Derbyet er blitt spilt over 100 ganger, og hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere. Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Hendelsen har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.
27.oktober i år ble The South Wales derby spilt, ettersom begge lag spiller i The Chamiponship. Swansea vant 1-0 foran et fullsatt The Liberty Stadium. Også kamper mot Newport og Bristol klubbene Bristol Rovers og Bristol City skjerper Swansea supporterne.
«The Swans», som er kallenavnet til Swansea City, spiller hjemmekampene sine på Liberty Stadium som ble åpnet i 2005. The Liberty Stadium, som eies av Swansea Council, har en kapasitet på 21 088 tilskuere, som Swansea City deler med rugbylaget Ospreys. Publikumsrekorden er fra 1.mai i 2016, hvor 20 992 tilskuer så Swansea spille mot Liverpool.
Fra 1912 og til og med 2005, spilte Swansea på The Vetch Field. Når Swansea flyttet til The Liberty Stadium, hadde anlegget en publikums kapasitet på 11 475 tilskuere. Rekorden var på 32 796 tilskuere, som ble oppnådd i en kamp mot Arsenal i februar 1968. 31.januar 2011 begynte rivningen av det gamle stadion anlegget.
Luton og Swansea har møtt hverandre 50 ganger. Swansea har vunnet 18 ganger, 21 ganger har Luton vunnet, mens 11 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var i februar 2008 i en League One kamp på Liberty Stadium hvor Swansea vant 1-0. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road endte også med seier til Swansea, da Swansea vant 3-1. Paul Furlong scoret Lutons mål. Sist Luton slo Swansea, var på The Vetch Field i 2002. Lagene møttes i en Division three kamp (nivå fire), hvor Luton vant 3-1. Matt Taylor, Peter Holmes og Steve Howard scoret Lutons mål. Swansea har besøkt Kenilworth Road 25 ganger. 17 ganger har det endt med Luton seier, fire ganger har det endt uavgjort, mens fire ganger har det endt med borteseier. Kun en gang har Swansea klart «clean sheet» når de har besøkt Kenilworth Road. Dette skjedde i 1925 hvor lagene spilte 0-0. Forøvrig har det kun blitt 0-0 mellom Luton og Swansea ved to anledninger.
Med sine 34 poeng, ligger Swansea på 10. plass i The Championship. De ligger et poeng bak Fulham som ligger på sjette plass, men 15 poeng bak ligaleder West Bromwich Albion. Det er to poeng ned til erkerivalen Cardiff som ligger på 12.plass, mens det er 14 poeng ned til Luton. Cardiff startet sesongen sterkt med å ta seksten poeng av atten mulige. Derimot har det gått tyngre i det siste. Forrige lørdag vant Swansea sin første seier etter å ha spilt seks kamper på rad uten seier. Swansea vant 3-1 over Middlesbrough, mens de før det hadde tapt tre kamper og spilt tre kamper uavgjort. 8.desember gikk Swansea på sesongens første bortetap, når de tapte 1-5 for ligaleder West Bromwich Albion på The Hawthorns. Før tapet mot The Albions, hadde Swansea en sterk borterekke med fire borteseiere og fem uavgjort kamper.
Før lørdagens kamp, ligger Luton fortsatt på 21.plass og over nedrykksstreken. Dette til tross for at Luton gikk på nok et 1-2 tap mot Preston forrige helg. Luton har nå vært involvert i ti 2-1 resultat denne sesongen, hvor seks av disse resultatene har endt med tap. Totalt har Luton vært involvert i 13 resultat med knappest mulig seiersmargin denne sesongen, hvor Luton kun har vunnet fire av disse oppgjørene. Med forrige helgs tap mot Preston, har Luton kun vunnet to kamper av de ti siste, hvor de andre åtte kampene har endt med tap. Begge disse seierne kom på Kenilworth Road, som gjør at Luton har to seiere på rad på hjemmeane.
Luton ser ut til å måtte klare seg uten Martin Cranie, Dan Potts og Izzy Brown. Martin Cranie rapporteres å være den av de tre som er nærmest å kunne bli tatt ut, samtidig som Graeme Jones må ta hensyn til et tett kampprogram nå i julen. Ellers må Luton være oppmerksom på Andre Ayew som hittil denne sesongen har scoret ni ligamål og vært nestsist ved fire anledninger. Sam Surridge har også vist seg som en målfarlig spiller, da han har scoret syv ligamål denne sesongen. Spennende blir det også å se Bersant Celina, som er oppvokst i Norge og Drammen. Celina hadde fire år i Manchester City, før han i 2018 signerte for Swansea. Hittil denne sesongen har Celina scoret to mål for Swansea. Celina har 11 landskamper for Kosovo og scoret et mål.
Det er verdt å merke seg at Steve Coopers menn har scoret et ligamål (29) mer enn Luton (28), men så har Luton sluppet inn 46 mot Swanseas 27.
Om Luton vinner på lørdag, har Luton vunnet tre hjemmekamper på rad for første gang denne sesongen. Kampen streames som vanlig via iFollow tjenesten fra Lutons offisielle hjemmesider, som har avspark kl 1600 norsk tid. Simon Pitts sitter som vanlig ringside og kommenterer kampen.