Lørdag drar Luton nordover for å møte Middlesbrough på deres hjemmebane Riverside Stadium, som forøvrig er første gang noensinne at Luton besøker Roverside Stadium. Spillerne får selskap av minst 750 supportere som har hittil har kjøpt billett av 1172 tilgjengelige borteplasser.
Byen Middlesbrough ligger i den engelske regionen Nordøst-England, omtrent sju mil sør for Newcastle, og 11 mil nordøst for Leeds. Det bor ca 140 000 innbyggere i selve byen Middlesbrough. Byen, som er en industriby, er kjent for sine jernverk, kjemiske fabrikker og skipsverft. Spesielt har byen vært en viktig historisk by hva gjelder stål og jernproduksjon, og jern og stålprisen ble lenge bestemt i Middlesbrough området.
Middlesbrough Football Club ble stiftet i 1876 og ble valgt inn i The Football League i 1899. Rivalene til Middlesbrough er først og fremst Newcastle og Sunderland. Kampene mot Newcastle kalles Tyne-Tees Derby, mens kampene mot Sunderland har fått navnet Wear-Tees Derby. Kampene mot Leeds har også et naturlig preg av rivalisering.
Middlesbrough fikk en sesong i Premier League i 2016/17 sesongen, etter at de rykket opp etter å ha havnet på andre plass i 2015/16 sesongen. Det ble med den ene sesongen for Middlesbrough, ettersom de avsluttet sesongen i Premier League på 19.plass. Sesongen etter havnet Middlesbrough på femte plass i Championship, mens de i fjor havnet på syvende plass. Middlesbrough var et poeng bak Derby County som kapret den siste Play-off plassen med sin sjette plass.
Klubbens beste ligaplassering klarte Middlesbrough i 1913/14 sesongen, da klubben havnet på tredje plass på øverste nivå. Middlesbrough har som regel alltid spilt på nivå en og nivå to i det engelske seriesystemet. Ved to anledninger har klubben spilt på nivå tre. Første gang i 1966/67 sesongen, hvor de rykket direkte opp igjen etter å ha blitt nummer to. Også i 1986/87 sesongen måtte Middlesbrough ned på nivå tre, og igjen rykket klubben direkte opp til nivå to etter å ha blitt nummer to.
I moderne tid, er det spesielt to sammenhengende perioder som har vært suksessfulle i Middlesbroughs historie. Periodene kalles «The Bryan Robson period» og «Steve McLaren period».
Bryan Robson ble ansatt som spillende manager for Middlesbrough sommeren 1994, hvor Robson tok over managerrollen etter en Lutonkjenning, nemlig Lennie Lawrence. Bryan Robson hadde da spilt tretten sammenhengende sesonger i Manchester United, hvor han hadde spilt 345 kamper og scoret 74 mål. Rollen som Middlesbroughs manager, kombinerte Robson som Terry Venables assistentmanager for England. Han ga seg som assistentmanager for England i 1996.
Robson oppnådde umiddelbar suksess som Middlesbrough manager, da han våren 1995 vant Division one (nivå to) på første forsøk, og rykket opp til Premier League. Middlesbrough var forøvrig det eneste laget som rykket direkte opp til øverste nivå denne sesongen, da Premier League skulle reduseres fra 22 lag til 20 lag. Bolton Wanderers rykket opp via Play-off.
Robson ga seg som spiller for Middlesbrough 1.januar 1997, 10 dager før han fylte 40 år. Da hadde Robson spilt 28 kamper og scoret et mål for Middlesbrough. Han fortsatte som manager i klubben frem til desember 2000, hvor han først ble degradert til assistentmanager for klubben, da Middlesbrough ansatte Terry Venables (!) som manager. Begge forlot Middlesbrough juni 2001, og ble erstattet av Steve McLaren.
Som manager for Middlesbrough, klarte Bryan Robson å føre klubben til tre cupfinaler. FA-cupfinalen i 1997, og Ligacupfinalene i 1997 og i 1998. Middlesbrough tapte alle tre finalene.
Bryan Robson signerte Jan Åge Fjørtoft i opprykks sesongen 1994/95. Fjørtoft signerte for Middlesbrough i mars 1995 fra Swindon, og fikk med seg ti kamper i opprykks sesongen hvor han scoret tre mål. Sesongen etter spilte Fjørtoft relativt regelmessig for Middlesbrough i Premier League, og fikk blant annet spille sammen med den brasilianske rekordsigneringen Juninho. Foran 1996/97 sesongen, signerte Middlesbrough Fabrizio Ravanelli, og Fjørtoft fikk dermed mindre spilletid. 31.januar 1997 ble Fjortoft solgt til Sheffield United.
Bryan Robson og Terry Venables ble erstattet av en annen Unitedkjenning, nemlig United assistenten Steve McLaren. Steve McLaren er den manageren som har hatt størst suksess med Middlesbrough i moderne tid. I 2004 klarte McLaren det som Bryan Robson ikke hadde klart, da han klarte å vinne klubbens første og eneste «major trophy». Middlesbrough vant Ligacupen ved å slå Bolton Wanderers 2-1, etter å ha ledet 2-0 allerede etter syv minutters spill.
I sesongen etter, ledet McLaren Middlesbrough til en 7 plass i Premier League, som også er den beste plasseringen klubben har klart i Premier League. Ligacuptriumfen året før, ga også Middlesbrough plass i UEFA cupen i 2004/05 sesongen, hvor de ble slått ut av Sporting i 16.-dels finalen. Syvendeplassen i 2004/05 sesongen, kvalifiserte klubben til enda en deltakelse i UEFA cupen i 2005/06. Denne gangen klarte Middlesbrough å spille seg helt frem til finalen som ble spilt i Eindhoven, hvor de tapte 0-4 for Sevilla. Etter 2005/06 sesongen, ble McLaren ansatt som Englands nye manager, og ble erstattet av klubbens kaptein, Gareth Southgate.
«Boro», som er kallenavnet til Middlesbrough, spiller som nevnt hjemmekampene sine på Riverside Stadium. Anlegget som har en kapasitet på 35 100 tilskuere, ble åpnet 26. august 1995, hvor Middlesbrough møtte Chelsea FC i sin første hjemmekamp etter opprykket fra Championship i 1995. Craig Hignett og Jan Åge Fjørtoft scoret hvert sitt mål i kampen som Middlesbrough vant 2-0. Riverside Stadium erstattet Ayresome Stadium, som hadde vært hjemmebanen til Middlesbrough siden 1903 og hadde en kapasitet på 26 667 tilskuere. En morsom kuriositet er at siste kamp på Ayresome Stadium, var sist Luton og Middlesbrough spilte mot hverandre. John Taylor reduserte til 1-1 for Luton, mens John Hendries andre mål for dagen, sørget for at Middlesbrough vant 2-1. Ayresome Stadium ble revet i 1997 og gjort om til et boligområde.
Luton og Middlesbrough har møtt hverandre 28 ganger. 12 ganger har Luton vunnet, ni ganger har Middlesbrough vunnet, mens syv ganger har lagene delt poengene. Sist lagene møttes, var i sesongpremieren på Kenilworth Road den 2.august. Kampen endte med poengdeling, ettersom det ble 3-3. Middlesbrough tok ledelsen, mens Sonny Bradley utlignet for Luton. Deretter tok Luton ledelsen ved Martin Cranie, før Middlesbrough scoret to mål og ledet klampen til det var fem minutter igjen å spille. James Collins utlignet til 3-3 i det 85. minutt. Som nevnt tidligere, var siste bortemøte mellom Luton og Middlesbrough, også den siste kampen som ble spilt på Middlesbroughs gamle hjemmebane, Ayresome Park. Middlesbrough vant 2-1, og vant som nevnt Division One og ble klar for Premier League med tre poengs margin til Reading som kom på andre plass, mens Luton havnet på en 16. plass. 13 ganger har Luton besøkt Middlesbrough, hvor det har endt uavgjort fire ganger. Fem ganger har det endt med hjemmeseier, mens fire ganger har Luton vunnet i Middlesbrough. Allikevel er det verdt å merke seg at vi må helt tilbake til lille julaften i 1972 for å finne sist Luton vant i Middlesbrough.
Etter å ha vunnet fire ligakamper på rad i julen, har Jonathan Woodgates menn kollapset noe, og spilt seks ligakamper på rad uten å vinne. Det vil si at fire av kampene har endt uavgjort, mens det ble bortetap mot Brentford og Fulham. På tirsdag ble det 2-2 mot Wigan på DW Stadium, noe som gjør at Middlesbrough ligger på 18.plass før lørdagens kamp, syv poeng foran Wigan som ligger 22.plass. Av 37 poeng totalt, har Middlesbrough tatt 25 poeng på hjemmebane. Hjemmeformen er fortsatt god, da Middlesbrough har spilt ni hjemmekamper på rad uten å tape. Vi må helt tilbake til 19.oktober for å finne sist et bortelag vant på Riverside Stadium, da ligaleder West Bromwich vant 1-0. Etter det har det blitt fire hjemmeseire på Riverside Stadium, mens fem hjemmekamper har endt med poengdeling. Med sine 34 scorede mål, har Middlesbrough scoret fire mål mindre enn Luton. Derimot har de sluppet inn 42 mål, som er 24 mål mindre enn Luton. Selv om hjemmeformen har vært solid denne sesongen, kan man påstå at underholdningsverdien ikke har vært like stor. På 16 hjemmekamper, har Middlesbrough kun scoret 16 ganger.
På onsdag vant Luton sin andre seier etter nyttår, når de klarte sesongens andre «clean sheet» ved å beseire Sheffield Wednesday 1-0 på Kenilworth Road. Det gjør at Luton klatret forbi Barnsley på tabellen, og ligger dermed nest sist i Championship. Det er syv poeng opp til Stoke som ligger 21. plass. 1.februar tapte Luton 0-2 for ligaleder West Bromwich, som gjør at Luton har tapt elleve bortekamper på rad, og med en målforskjell på 6 – 33. Det betyr at Luton har syv tap, en uavgjort og to seiere på de siste ti kampene.
Det foreligger ingen opplysninger om nye skader etter onsdagen oppgjør mot Sheffield Wednesday, noe som tilsier at de enste som fortsatt er skadet er Brendan Galloway og Eunan O´Kane. Spennende blir det å se om Danny Hylton får sesongens første start for Luton, etter at «Super-Dan» fikk en knapp halvtime mot Sheffield Wednesday.
Om det skulle bli uavgjort på lørdag, vil det i så fall være første gang Middlesbrough spiller fire uavgjort kamper på rad på eget gress siden desember 1924. Om det skjer, eller om Luton endelig klarer en sårt trengt tre-poenger på bortebane, kan du få med deg live via iFollow fra kl 1600 norsk tid. Simon Pitts er som vanlig til stede og kommenterer kampen.
COYH!!!