For andre gang denne uken, møtes altså Luton Town og Queens Park Rangers (QPR) til kamp, men denne gang på Kenilworth Road. Fredagens kamp er en ligakamp, da lagene «tjuvstarter» fjerde ligarunde med TV-produsert flomlyskamp.

Hverken The Hatters eller QPR har vunnet noen ligakamp så langt denne sesongen.

Queens Park Rangers

Queens Park Rangers ble stiftet i 1882, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Queens Park Rangers, som ofte forkortes QPR, er en Londonklubb som har sitt utspring fra distriktet White city og Sheperd´s Bush, i bydelen Hammersmith and Fulham i det vestlige London.

QPR sin historie

QPR har et Major Trophy, da QPR vant Ligacupen i 1967 etter å ha beseiret West Bromwich 3-2. QPR tapte FA cupfinalen i 1982, mens de tapte ligacupfinalen i 1986. Beste ligaplassering fikk QPR i 1975/76 sesongen, hvor de havnet på andre plass, et poeng bak Liverpool. QPR var dermed kvalifisert for Europacup for første gang, hvor de I første runde slo ut Brann etter å ha vunnet 4-0 i Bergen og 7-0 i London. QPR spilte seg helt frem til kvartfinalen, hvor de møtte AEK Athen. QPR vant 3-0 i London, men tapte 0-3 i returoppgjøret i Athen, for så å tape den avgjørende straffesparkkonkurransen. Også i 1984/85 sesongen fikk QPR prøve seg i Europa, men da stanset Europaeventyret allerede i andre runde etter at Partizan Beograd scoret flere bortemål enn QPR.

Sist QPR spilte i Premier League, var i sesongen 2014/15. Året før rykket QPR opp til Premier League etter å ha vunnet over Derby i Play-off finalen. Kampen ble avgjort i kampens siste minutt etter at Bobby Zamora scoret kampens eneste mål. Sesongen etter havnet QPR sist i Premier League med sine 30 poeng. QPR var åtte poeng unna Aston Villa som havnet på 17.plass og kapret den siste trygge plassen i Premier League.

Etter det har QPR spilt i Championship, og i våres avsluttet Marti Cifuentes menn på en 18. plass, seks poeng fra nedrykksplass.

Rivaler

De klubbene som QPR rivaliserer mest med, er klubbene som nevnes i det såkalte «The West London derby». Dette er benevnelsen på de innbyrdes kampene mellom lagene Chelsea, Brentford, Fulham og QPR, som alle er lokalisert vest i London. For QPR er Chelsea den klubben de ønsker aller mest å vinne over, mens Fulham og Brentford rangeres deretter. Grunnet at de fire lagene ofte har spilt i forskjellige divisjoner, er ikke «The west London derby» de mest prestisjefylte derbyene i England.

Også Luton anses som en rivalklubb til QPR, og det har vært flere voldelige episoder mellom klubbenes supportere.

Loftus Road

«Super Hoops» eller «The R´s», som er kallenavnene til Queens Park Rangers, spiller hjemmekampene sine på Loftus Road.

Frem til 1917 spilte QPR på fem forskjellige hjemmebaner før de flyttet inn på Loftus Road i 1917. Fra 1931 til 1933 spilte QPR på White City Stadium, som også var et offisielt OL stadion under London OL i 1908, før de igjen brukte Loftus Road som sin hjemmebane frem til 1962. Igjen spilte QPR to sesonger på White City Stadium, før Loftus Road ble klubbens hjemmebane igjen. Loftus Road har i dag en kapasitet på 18 682 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 35 353 tilskuere fra en kamp som ble spilt mellom QPR og Leeds i april 1974. White City stadium ble revet i 1984.

Som en kuriositet kan nevnes at Loftus Road, som første stadionanlegg i England, fikk kunstgress i 1981. Kunstgresset ble liggende frem til april 1988. Kenilworth Road fikk sitt kunstgress i 1985, og fikk erstattet kunstgresset med naturgress i 1991. Premier League og Football League innførte etterhvert restriksjoner og forbud mot kunstgress, og i 1994 var alle kunstgressbanene erstattet med naturlig gress. QPR har planer om å enten bygge ut Loftus Road, eller å bygge et helt nytt stadion.

H2H

Luton Town og QPR har møtt hverandre 105 ganger, hvor QPR har vunnet 42 ganger. The Hatters har vunnet 33 ganger, mens det har endt uavgjort 30 ganger.

Sist lagene møttes var på tirsdag i Ligacupkampen på Loftus Road, hvor kampen endte 1-1 etter 90 minutters spill. Unggutten Zak Nelson utlignet til 1-1 i det 16. minutt, men The Hatters tapte den påfølgende straffesparkkonkuransen 1-4. Cauley Woodrov og Tahith Chiong brente sine straffespark for The Hatters, mens Alfie Doughty scoret på sin straffe.

Forrige gang før det som lagene møttes, var i romjulen 2022 hvor Luton Town vant en sjelden seier i London og spesielt på Loftus Road. The Hatters vant hele 3-0 etter to scoringer av Carlton Morris og en scoring av Alfie Doughty. Faktisk var dette en «back to back» seier, ettersom motsatt oppgjør også endte med Town seier, da kampen som ble spilt på Kenilworth Road endte med 3-1 seier til hjemmelaget. Elijah Adebayo ga The Hatters ledelsen etter 18 minutter, mens Cameron Jerome doblet ledelsen i det 77. minutt. Ethan Horvath ble kreditert et surt selvmål i det 91. minutt før Luke Freeman fastsatte sluttresultatet et minutt senere.

Seieren på Kenilworth Road høsten 2022, var en etterlengtet seier etter å ha møtt QPR i syv kamper på rad uten å vinne. Seks av disse syv kampene endte med QPR seier, mens det i juli 2020 ble uavgjort.

Loftus Road har ikke vært noen lykkebane for Luton Town. Av 53 oppgjør som QPR har hatt fordelen av å ha hjemmebane, har det endt med hjemmeseier 32 ganger. 14 ganger har det endt uavgjort, mens The Hatters kun har klart å vinne syv ganger når de har besøkt QPR. Vi må tilbake til 1984, eller atten bortekamper mot QPR, før seieren i desember 2022, for å finne sist Luton Town vant over QPR i London. The Hatters vant 3-2 i en League division One kamp (øverste nivå).

QPR har besøkt The Kenny 52 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier 26 ganger. 10 ganger har det endt uavgjort, mens det har endt med borteseier16 ganger.

QPRs form

QPR startet sesongen med å tape 1-3 for West Bromwich på Loftus Road. Helgen etter besøkte QPR Bramelle Lane og Sheffield United, hvor QPR lå under 0-2 etter første omgang, men hentet inn et sterkt 2-2 resultat i andre omgang. Forrige lørdag hadde QPR besøk av Plymouth, hvor QPR tok en tidlig ledelse. Plymouth utlignet til 1-1, som også ble sluttresultatet.

Det plasserer QPR på 19. plass i The Championship med sine to poeng.

Tirsdag 13. august spilte QPR første runde i Ligacupen. QPR dro til Cledara Abbey Stadium for å måle krefter mot hjemmelaget Cambridge United. QPR vant 2-1, etter å ha scoret begge sine mål i første omgang. På tirsdag endte som nevnt kampen mot Luton Town uavgjort 1-1, men QPR vant den påfølgende straffesparkkonkurransen 4-1, og er dermed klare for tredje runde i Ligacupen.

Lutons form

The Hatters fikk som kjent en forferdelig ligastart, ettersom de tapte seriepremieren på The Kenny mot Burnley, hele 1-4.

Forrige lørdag ble Luton Town redusert til ti mann etter en halv times spill mot Portsmouth, og klarte et poeng etter at kampen endte med at ingen av lagene klarte å score mål. Dermed kunne Kaminski og Shea notere seg for sesongens første clean sheet, et clean sheet de må dele ettersom Kaminski fikk rødt kortet.

På lørdag dro Luton Town til Preston og Deepdale Stadium og tapte 0-1, selv om det var mot spillets gang. Det plasserer The Hatters på nest siste plass i The Championship med sitt ene poeng. Cardiff City ligger på plassen bak The Hatters med lik poengsum, men med dårligere målforskjell.

På tirsdag møttes som kjent QPR og Luton Town på Loftus Road i andre runde av Ligacupen.

Friendly faces

Følgende spillere har spilt for både Luton Town og QPR:

Alex Baptiste, Billy Barnes, Tim Breacker, Clarke Carlisle, Martin Cranie, Iain Dowie, Luke Freeman, Paul Furlong, Kevin Gallen, Don Givens, Andre Gray, Michael Harriman, Matt Ingram, Matt Jackson, Andy King, Richard Langley, Kazenga LuaLua, Chris Martin, George McLeod, John O’Rourke, Paul Peschisolido, Marc Pugh, Keith Rowland, Simon Royce, Don Shanks, Juergen Sommer, Mark Stein, Tony Thorpe, Andros Townsend, Rowan Vine, Gary Waddock, Paul Walsh, Roy Wegerle,

Skandinavere i QPR

Følgende skandinaviske spillere har spilt for QPR:

Nordmenn: Stefan Johansen, Petter Vaagan Moen.

Svensker: Robert Steiner.

Dansker: Lucas Andersen, Kurt Bakholt, Mikkel Beck, Marc Nygaard, Marco Ram kilde, Sammy Youssouf.

Skadesituasjonen og overganger

Før fredagens kamp er det et faktum at den irske «lynvingen» Chieo Ogbene er solgt fra Luton Town til den nyopprykkede Premier League klubben Ipswich Town. I tillegg er den skotske midtbanespilleren Alan Campbell lånt ut til Charlton Athletic for resten av sesongen. Her blir Campbell gjenforent med Luke Berry og den tidligere Luton Town manageren, Nathan Jones.

På torsdagens pressekonferanse kunne Rob Edwards meddele at det per nå ikke var noen aktive bud på noen Luton Town spillere, selv om det verserer mange rykter. Det har spesielt «kokt» mye rundt Teden Mengi de siste dagene, da ryktene mente han nærmest var klar for den italienske Serie A klubben, Torino. Edwards utelukket heller ikke at Luton Town kunne signere en eller to spillere før fredagens overgangsvindu stenger.

Luton Town manageren regnet med at Teden Mengi ville være klar til fredagens kamp, sammen med Mark McGuinnes som også måtte stå over tirsdagens ligacupkamp. Mengi pådro seg en mindre skade før tirsdagens kamp, men skal være klar igjen. McGuinnes, som kan få sin hjemmedebut på fredag, måtte stå over tirsdagens ligacupkamp grunnet at han hadde spilt ligacupkamp for sin forrige klubb, Cardiff City. Selv om Elijah Adebayo måtte gå av banen med en mindre skade når 90 minutters spill var passert mot QPR på tirsdag, skal dette ha vært en bagatellmessig skade og Adebayo er meldt klar til kamp på fredag.

Før tirsdagens ligacupkamp, varslet Rob Edwards hadde at mange spillere som ikke hadde fått noe særlig med spilletid hittil denne sesongen av ulike årsaker, ville får spilletid i tirsdagens ligacupkamp mot QPR. Derfor var det spesielt gledelig å se at Marvelous Nakamba og Mads Juel Andersen fikk 45 minutter hver i Ligacupkampen mot QPR etter lengre skadeavbrekk.

Den tyske U21 landslagsspilleren og nysigneringen Thomas Krauss, er ventet tilbake fra skade etter landslagspausen som kommer etter helgens ligarunde.

Følgende spillere er dermed de som er utilgjengelige mot QPR: Daiki Hashioka, Jacob Brown, Tom Krauss og Tim Krul.

Toppscorerne og målstatistikk

For The Hatters så er det Tahith Chong som er den eneste som har scoret ligamål for Luton Town. Det var Alfie Doughty som serverte den målgivende pasningen.

The Hatters har sluppet inn tre ligamål i åpent spill. Et ligamål er sluppet inn på dødball, mens Burnley også kontret inn et ligamål.

QPR´s firee ligamål er scoret av Lucas Andersen, Michael Frey, Hevertton Santos og Paul Smyth. Limmy Dunne og Alfie Lloyd har en målgivende pasning hver.

QPR har scoret to liga mål i åpent spill, mens to ligamål er scoret på dødball. Fem ligamål er sluppet inn i åpent spill, mens et ligamål er blitt kontret inn.

On this date

Sist The Hatters spilte kamp den 30. august, var i 2022 hvor Luton Town gjestet Cardiff City Stadium, og hjemmelaget Cardiff City. Kampen, som var en Championshipkamp, endte med 2-1 seier, etter at Luke Freeman og Gabe Osho scoret målene til Luton Town.

Også i 1989 møttes QPR og Luton Town til kamp den 30. august. Kampen, som ble spilt på Loftus Road, var en Division One kamp (øverste nivå), og endte målløst.

Town tipset

Seks stykker tippet at tirsdagens kamp ville ende 1-1, mens ytterligere tre stykker tippet at kampen ville ende uavgjort.

Stillingen er dermed slik: 1. Jarle Grøstad 9 poeng, 2. Thomas Møller, Per Magnus Holm, Andreas Stensland, Margielyn Bjelland har alle 8 poeng.

LTFC+ og VIAPLAY

Fredagens kamp blir sendt med livebilder på VIAPLAY plattformen og TV kanalen Vsport2, og har kampstart kl 2100 skandinavisk tid. Selve sendingen fra Kenilworth Road starter kl 2050.

Om du ikke kan se kampen via VIAPLAY, kan du kjøpe tilgang på radiostreamen med Simon Pitts. Du kan kjøpe tilgang til radiostreamen som du finner på LITFC+ sine sider på hjemmesiden til Luton Town.

Fredagens kamp har avspark kl 2100 skandinavisk tid, og et utsolgt Kenilworth Road er klare for å ta imot Queens Park Rangers!!